English

פריט 47:

מאוצר ספרי הגה"ק המקובל האלוקי רבי נפתלי כ"ץ אב"ד אוסטרהא, פוזנן ופרנקפורט, בעל ה"סמיכת חכמים"

מחיר פתיחה: $12,000

הערכת מחיר:

המכירה תחל בעוד __ ימים ו __ שעות

עמלת בית המכירות: 25%

מע"מ: על העמלה בלבד

Add to Favorites

Contact Us

שו"ת עבודת הגרשוני – פרנקפורט דמיין תנ"ט – מהדורה ראשונה – עם הטבעת שתי חותמות על הכריכה של "כתר כהונה" – בהם חקוק שמו הקדוש אותו כתב בקמיעותיו המופלאות: "הק' נפתלי בהרב הגאון המפורסם מה"ו יצחק אייזק זל"ה מא[ו]סטרא[ה]"

הספר שלפנינו כרוך בכריכת עור עתיקה נאה. על הכריכה הקדמית והאחורית מוטבעות החותמות הידועות של בעל ה"סמיכת חכמים", חותמות סגלגלות כביצה, עם מסגרת כפולה, ובתוך עובי המסגרת חקוק שמו הקדוש. בחלקו הפנימי העליון מוטבעות המילים "כתר כהונה", ומתחתיהם מוטבעת צורת כתר, ומתחתיו ידי כהן פרושות, ומתחיהם שני דגים, כשראש הדג העליון פונה לימין, וראש הדג התחתון פונה לשמאל.

[חותמת נוספת ידועה של ה"סמיכת חכמים", מתקופת כהונתו כאב"ד בפוזן, נדפסה וצולמה בספר "שלשלת זהב" (ירושלים תשס"א, הוצאת "אהבת שלום", במבוא עמ' יח). שם בעמ' קלז מופיעים כמה פרטים בקשר לחותמתו הידועה אותה נהג להטביע על גבי כריכות ספריו. שם גם מובא הסבר על סמל הדגים שהם בקשר לחודש אדר בו נולד, שסימנו כידוע דגים, וכן לזה שזה מזלו של שבט נפתלי ע"פ המבואר בספר "בית רחל" של בעל הסמיכת חכמים"].

הגאון הקדוש המקובל האלוקי רבי נפתלי הכהן כ"ץ (ת"ט-תע"ט), נודע כאיש אלוקים קדוש, טמיר ונעלם, פועל ישועות בקרב הארץ, שעם היותו מגדולי הרבנים בדורו, עסק בעומק הקבלה, ואף בקבלה מעשית ככתיבת קמעות וסגולות. סיפורים מופלאים ואגדות רבות התהלכו אודותיו עוד בחייו, ונקדש ונערץ אצל גדולי החסידות בכל הדורות. מלבד זאת נודע בלשון לימודים צח וערב, וחיבוריו הגדולים ועשרות ממכתביו והסכמותיו ידועים בעושר לשונם הזכה. בשנת ת"מ התמנה לרבנות באוסטרהא, כממלא מקום חותנו רבי שמואל שמעלקא ז"ק (מצאצאי המהר"ל). בסוף שנת תמ"ח התמנה לאב"ד פוזנא, ובשנת תס"ד התקבל לאב"ד בפרנקפורט דמיין (ציוני שנות רבנותו על פי העולה מהסכמותיו – ראה ספר "שלשת זהב", עמ' ריא-ריב). היה מגדולי הלוחמים בשבתאי נחמיה חיון. בכ"ד טבת תע"א פרצה שריפה גדולה בדירתו בפרנקפורט שכילתה את כל דירתו ומאות דירות הסמוכות לה. הגויים העלילו עליו שהוא אשם בשריפה עקב נסיונותיו בקבלה מעשית. על אף שזוכה במשפטו, נאלץ לעזוב את פרנקפורט, ומאז עד לפטירתו נדד במקומות שונים לתקופות קצרות. בניסן תע"ח אנו יודעים ששהה שוב זמן מה באוסטרהא. משם נסע לקושטא על מנת לעלות לארץ הקודש. בדרכו לארץ נפטר באיסטנבול בכ"ד טבת תע"ט, בה נקבר. צורת פטירתו מהעולם הייתה כאחד התנאים, עם גילויי רוח הקודש נוראים ואש מלהטת סביבותיו.

חיבר כמה חיבורים מופלאים, שהגדול החשוב והמפורסם שבהם הוא ספרו "ברכת ה'", הכולל את החיבורים "קדושה וברכה" ו"סמיכת חכמים".

[החותמות שלפנינו הן או מתקופת רבנותו באוסטרהא בשנים ת"מ-תמ"ח, או מערוב ימיו בשנת תע"ח].

החיד"א בספרו "שם הגדולים" כותב עליו שהיה
"מקובל מופלא קבלה מעשית ואלהית", ובמקום אחר הוא מספר שהוא ראה בקושטא
"קמיעה נפלאה שכתב, וחרב שחקק בו שמות לשמירה, דברים מופלאים". בספר "שבחי הבעש"ט" מסופר על ה"סמיכת חכמים" שאת קמעותיו כתב לעתים בתוך המקווה בהיותו שרוי בתענית. אחד הדברים המופלאים שהיו בקמעותיו הקדושות של ה"סמיכת חכמים", שלעתים לא כתב בהם שום שם משמות הקודש, אלא רק את שמו הקדוש בלבד. בספר "דברי דוד" (הוסיאטין תרס"ד, עמ' 60) מובא סיפור מופלא שסיפר הרה"ק רבי דוד משה מטשורטקוב: "פעם אחת סיפר אדמו"ר זי"ע [הרה"ק רד"מ מטשורטקוב] המעשה שבעת שהיה הבעש"ט זי"ע בעיר סטאמבול בנסיעתו לארץ הקודש, שמע בשם מה שמרעישים העולם על הרבי רבי נפתלי הכהן זלל"ה שנותן קמיעות ומשמש בשמות הקדושים, וביקש הבעש"ט מאחד שיביא לו איזה קמיע ויפתח אותה, וירא שלא היה כתוב שם
רק שמו 'הק' נפתלי הכהן', והשם הזה לבד היה מועיל לכל מה שנתן הרבי ר' נפתלי את הקמיעות שלו".

הספר שלפנינו הרי סגולתו כמעין קמיע של ה"סמיכת חכמים", עליו חקק פעמיים את שמו הקדוש!

בספר שלפנינו מופיעה בדף השער חותמת בעלות של האדמו"ר רבי שלמה פרידמן מטשורטקוב, נכד הרה"ק רבי ישראל מטשורטקוב, מחבר הספר "דברי שלמה".

בדף השער, חתימת בעלות נוספת עתיקה: "הק' יהודא ליב בה"ה מהור"ר אברהם…".

[4], צד, [4] דף. 31 ס"מ. כתמי רטיבות. סימני עש רבים, עם פגיעות בטקסט. קרעים, בהם קרעים חסרים קלים, בעיקר בתחילת הכרך ובסופו (אחדים משוקמים בנייר דבק), ללא פגיעה בטקסט. כריכת עץ ועור ישנה ונאה, משוקמת (הספר עבר כריכה מחודשת, עם דפי בטנה חדשים). פגמים וסימני עש בכריכה. מצב בינוני.

פריט זה עמד למכירה, בבית מכירות 'אסופה' [ינואר – 1999. פריט מס' 562].